Tytuł pozycji:
Wpływ dodatku skrobi na kinetykę adsorpcji i właściwości mechaniczne powłok sojowych
- Tytuł:
-
Wpływ dodatku skrobi na kinetykę adsorpcji i właściwości mechaniczne powłok sojowych
Effect of oxidized starch on the physical properties of soy protein based edible coatings
- Autorzy:
-
Kokoszka, S.
Lenart, A.
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Tematy:
-
powłoki jadalne
właściwości fizyczne
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2009, 2; 12-15
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono badania dotyczące wpływu dodatku skrobi utlenionej na kinetykę adsorpcji pary wodnej i właściwości mechaniczne powłok sojowych. Zbadano powłoki sojowe zawierające izolat białek sojowych i glicerol z dodatkiem skrobi utlenionej. Badania wykazały, że modyfikacja składu surowcowego poprzez dodatek skrobi wpłynęła na właściwości sorpcyjne i mechaniczne jadalnych powłok sojowych.
The influence of oxidized starch on adsorption kinetics and mechanical properties of soy protein coating was an aim of the presented research. Coatings from protein at 7% and glycerol at 50% of protein, and oxidized starch from 5 to 20% of protein were analyzed. The research shown that modification of chemical composition through use of different oxidized starch amounts determined sorption and mechanical properties of soy protein-based edible coatings.