Tytuł pozycji:
Produkcja domowego wina z wybranych nektarów z czarnej porzeczki i soków pomarańczowych dostępnych na polskim rynku ®
W artykule przedstawiono możliwość wykorzystania niekonwencjonalnych
surowców takich jak nektary z czarnej porzeczki
oraz soki pomarańczowe do produkcji win na własny
użytek. Polska posiada niekorzystne położenie geograficzne
oraz niesprzyjające warunki klimatyczne do uprawy winogron,
przez co wielu konsumentów win do domowej produkcji
wykorzystuje owoce takie jak jabłko, wiśnia czy czarna porzeczka.
Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców jak
nektar z czarnej porzeczki oraz sok pomarańczowy w produkcji
domowej może stać się ciekawą i atrakcyjną możliwością
dla produkcji napojów alkoholowych typu wino, ze względu
na zawarte w nich związki biologicznie aktywne. W przeprowadzonych
badaniach oceniono wpływ zastosowanych surowców
(nektar z czarnej porzeczki oraz sok pomarańczowy) do
produkcji wina domowego, na podstawowe parametry jakości
jak barwa, klarowność, trwałość, słodycz oraz zawartość ekstraktu.
Stwierdzono, że otrzymane wina z niekonwencjonalnych
surowców nie różnią się znacząco pod względem sensorycznym
od win oferowanych na rynku.
The article presents the possibility of using unconventional
raw materials such as blackcurrant nectars and orange
juice for the production of wines for personal use. Poland
has an unfavorable geographical location and unfavorable
climatic conditions for growing grapes, which means that
many consumers of wine in home production use fruit such
as apple, cherry or blackcurrant. The use of unconventional
raw materials such as blackcurrant nectar and orange juice
in home production can become an interesting and attractive
option for the production of wine–type alcoholic beverages
due to their biologically active compounds. The research
carried out evaluated the impact of the raw materials used
(blackcurrant nectar and orange juice) for the production of
home wine on basic quality parameters such as color, clarity,
durability, sweetness and extract content. It was found that
the wines obtained from unconventional raw materials do not
differ significantly in sensory terms from those offered on the
market.