Tytuł pozycji:
Analiza procesu ciągłego mieszania w wybranych mieszalnikach statycznych
Przedstawiono wyniki badań mieszania ciągłego w dwóch mieszalnikach statycznych: mieszalniku płytkowym oraz mieszalniku daszkowym. Elementy mieszające umieszczono w kanale o przekroju kwadratowym i boku równym 100 mm. Procesowi mieszania poddano układy ziarniste dwuskładnikowe, który tworzyły gorczyca (faza rozpraszająca) - peluszka (faza rozpraszana) oraz peluszka - groch. Mieszanie prowadzono przy udziale objętościowym składnika fazy rozpraszanej wynoszącym 0,1, 0,25 oraz 0,4. Jakość otrzymywanej mieszaniny oceniano za pomocą stopnia zmieszania według formuły Rose'a.
Paper presented the investigations on continuous mixing process in two static mixers: the lamellar and the hooded mixers. Mixing elements were placed in a channel of square cross-section and 100 mm side length. Two-component granular systems consisted of the charlock (dispersing phase) - field pea (dispersed phase) and the field pea-pea seeds, were used for mixing. Mixing was performed at volumetric share of dispersed phase of 0,1; 0,25 and 0,4. The quality of obtained mixtures was evaluated by using a mixing ratio according to the Rose's formula.