Tytuł pozycji:
The effect of methyl jasmonate and phenolic acids on growth of seedlings and accumulation of anthocyanins in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
The effect of methyl jasmonate (JA-Me) and phenolic acids: trans-cinnamic acid (t-CA), p-coumaric acid (p-CA), salicylic acid (SA) as well as naringenine (NAR) on growth of seedlings and accumulation of anthocyanins in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) were studied. JA-Me and phenolics were applied to growth medium of 4-days etiolated buckwheat seedlings before their exposition to day/night (16h/8h) conditions. The increase of primary roots and hypocotyls length were measured after 3 days of seedling growth in such conditions. At the end of experiment the total anthocyanins contents were measured as well. Methyl jasmonate (JA-Me) and trans-cinnamic acid (t-CA) inhibited growth of the primary root in young buckwheat seedlings, while naringenine (NAR) had a stimulatory influence, and p-coumaric acid had no effect at all. None of investigated phenolics or JA-Me had an effect on the growth of buckwheat hypocotyls, except the mixture of JA-Me and p-coumarcic acid. JA-Me significantly decreased the anthocyanins level in buckwheat hypocototyls, but not in cotyledons. trans-Cinnamic acid, p-coumaric acid and naringenine had no significant influence on the anthocyanin level in hypocotyls and cotyledons of buckwheat seedlings. Simultaneous treatment of buckwheat seedlings with JA-Me and t-CA or p-CA did not change the inhibition of anthocyanins accumulation in buckwheat hypocotyls by JA-Me. In the hypocotyls of buckwheat treated with a mixture of JA-Me and NAR, or SA, a synergistic reduction of anthocyanins was observed.
Badano wpływ jasmonianu metylu (JA-Me)
i kwasów fenolowych: trans-cynamonowego (t-CA),
p-kumarowego (p-CA), salicylowego (SA) oraz naryngeniny
(NAR) na wzrost siewek i akumulację antocyjanów
w gryce zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench).
JA-Me i związki fenolowe zastosowano na 4-dniowe
siewki wyrosłe w ciemności przed ich wystawieniem
na warunki dnia/nocy (16h/8h). Badano także przyrost
długości korzeni głównych oraz hypokotyli po 3-dniowym
okresie wegetacji w takich warunkach. Wówczas
też oznaczono sumaryczne zawartości antocyjanów.
JA-Me i t-CA hamowały, podczas gdy NAR stymulowała
wzrost korzeni głównych, zaś p-CA nie miał wpływu
na ich wzrost. Badane związki fenolowe i JA-Me
nie wpływały na wzrost hipokotyli siewek gryki zwyczajnej,
za wyjątkiem jednocześnie zastosowanych JA-Me
i kwasu p-kumarowego, które działały hamująco. JA-Me
istotnie obniżał poziom antocyjanów w hipokotylach gryki,
ale nie wpływał na ich zawartość w liścieniach. Kwas
trans-cynamonowy, p-kumarowy i naryngenina nie miały
wpływu na zawartość antocyjanów w hypokotylach
i liścieniach siewek gryki. Jednoczesne zastosowanie
JA-Me i t-CA lub p-CA nie wpłynęło na akumulację,
podczas gdy użycie JA-Me wraz NAR lub SA spowodowało
synergistyczne obniżenie zawartości antocyjanów
w hipokotylach siewek gryki zwyczajnej.