Tytuł pozycji:
Some aspects of cultivation and utilization of waxy maize (Zea mays L. ssp. ceratina)
- Tytuł:
-
Some aspects of cultivation and utilization of waxy maize (Zea mays L. ssp. ceratina)
Wybrane aspekty uprawy i użytkowania kukurydzy woskowej (Zea mays L. spp. ceratina)
- Autorzy:
-
Klimek-Kopyra, A.
Szmigiel, A.
Zajac, T.
Kidacka, A.
- Data publikacji:
-
2012
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Botaniczne
- Źródło:
-
Acta Agrobotanica; 2012, 65, 3
0065-0951
2300-357X
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper is a review of available literature on Zea
mays L.ssp.ceratina. It contains information on the origin, cultivation
and utilization of waxy maize in the world and can be
a contribution to the development of new research on maize
cultivation and starch processing technology.
Maize, as an old and economically important cereal,
played an enormous role in the ancient civilisations of the New
World. Among the maize subspecies compared, Z. mays ssp.
indurata and Z. mays ssp. indentata are now the most important
in Poland. The subspecies Z. mays ssp. saccharata has
a marginal role, while Z. mays ssp. ceratina has not been hitherto
cultivated. Decisions to introduce the subspecies Z. mays
ssp. ceratina into cultivation are based on different grounds,
taking into account both agro-climatic conditions and industrial
uses of grain processing products. The growing demand
for maize grain, stimulated by the increased demand for maize
starch and oil in the global market as raw materials that are
important in food production, is an impulse for the development
of agrobiological research. The development of the starch
industry, associated with the demand for industrial starch, will
probably contribute to increased interest in this subspecies in
Central Europe, also including Poland. Waxy maize grain can
be a major ingredient of high-energy feeds for livestock, replacing
in this role the type of maize that has been grown for this
purpose until now.
A great advantage of waxy maize is its specific structure
of starch, due to its unique and high amylopectin content
(95-98%), which creates unlimited possibilities of industrial
use. Currently, waxy maize acreage in Europe does not exceed
2% of the maize crop area in this continent.
Praca stanowi przegląd dostępnej literatury dotyczącej
Zea mays L. ssp. ceratina. Zawiera informacje
na temat pochodzenia uprawy i wykorzystania kukurydzy
woskowej w świecie i może być przyczynkiem do
rozwoju nowych badań z zakresu uprawy i technologii
przetwórstwa skrobi.
Kukurydza jako stare i wiodące produkcyjnie
zboże odgrywała ogromną rolę w starożytnych cywilizacjach
Nowego Świata. Obecnie w Polsce z porównywanych
podgatunków kukurydzy największe
znaczenie mają Z. mays ssp. indurata oraz Z. mays
ssp. indentata. Niewielką pozycję ma podgatunek
Z. mays ssp. saccharata, a Z. mays ssp. ceratina nie
była dotychczas uprawiana. Decyzje o wprowadzeniu
do uprawy podgatunku Z. mays ssp. ceratina są
różnorodnej proweniencji, zarówno agroklimatycznej
jak i zastosowań przemysłowych produktów uzyskanych
z przerobu ziarna. Impulsem do rozwijania badań
agrobiologicznych jest rosnący popyt na ziarno kukurydzy,
stymulowany zwiększonym zapotrzebowaniem
światowego rynku na skrobię i olej kukurydziany,
jako surowce mające znaczenie w produkcji żywności.
Rozwój przemysłu skrobiowego, związany z zapotrzebowaniem
na skrobię przemysłową, przyczyni się zapewne
do wzrostu zainteresowania tym podgatunkiem
w Europie Środkowej, w tym również w Polsce. Ziarno
kukurydzy woskowej może stanowić podstawowy
składnik pasz wysokoenergetycznych dla zwierząt gospodarskich,
zastępując w tej roli kukurydzę dotychczas
uprawianą do tych celów.
Dużym atutem kukurydzy woskowej jest specyficzna
budowa skrobi, z uwagi na unikatową i wysoką
zawartość amylopektyny (95-98%), co nadaje nieograniczone
możliwości wykorzystania przemysłowego.
Obecnie areał kukurydzy woskowej w Europie nie
przekracza 2% powierzchni zasiewów kukurydzy na
kontynencie.