Tytuł pozycji:
The intensity of competitive interactions between spring wheat (Triticum aestivum L. Emend. Fiori et. Paol) and spring barley (Hordeum vulgare L.) under different fertilisation conditions
Competitive interactions between spring wheat and
spring barley were traced based on a pot experiment. In the years
2003-2004, three cycles of the experiment were carried out in
a greenhouse. Two spring cereals – wheat and barley, sown in
a mixture and in a monoculture, with different mineral fertilisation
levels, were the object of evaluation and comparison.
The experiment was set up according to the additive scheme,
determining dry weight values for both species in 5 growth
stages (emergence, tillering, shooting, heading and ripening).
Results were used to determine relative yields and competition
ratios. It was demonstrated that competition between the cereals
started already from the emergence stage and lasted till the
end of vegetation, manifesting itself with the greatest strength at
the heading stage, but thereafter it weakened in the NPK poorer
environment. Access to a larger pool of macroelements resulted
in the intensifi cation of competitive interactions. Spring barley
used the limited growth factors better than wheat from shooting
till the ripening period, and a reverse relation was exhibited only
at the tillering stage.
W oparciu o eksperyment wazonowy śledzono
oddziaływania konkurencyjne między pszenicą jarą
i jęczmieniem jarym. W latach 2003-2004 przeprowatem
oceny i porównań były dwa zboża jare – pszenica
i jęczmień, wysiane w mieszance i siewie jednogatunkowym
przy zróżnicowanych poziomach nawożenia
mineralnego. Eksperyment założono wg schematu addytywnego
(dodawalnego), oznaczając w 5. fazach rozwojowych
(wschody, krzewienie, strzelanie w źdźbło,
kłoszenie i dojrzewanie) wielkość suchej masy obydwu
gatunków. Wyniki posłużyły do określenia plonów
względnych oraz współczynników konkurencji. Wykazano,
iż rywalizacja pomiędzy zbożami rozpoczęła się
już od fazy wschodów i trwała do końca wegetacji, objawiając
się z największą siłą w fazie kłoszenia, po czym
w środowisku uboższym w NPK uległa osłabieniu.
Dostęp do większej puli makroelementów powodował
nasilenie oddziaływań konkurencyjnych. Jęczmień jary
lepiej niż pszenica wykorzystywał limitowane czynniki
wzrostu od strzelania w źdźbło do okresu dojrzewania,
a odwrotna relacja zarysowała się jedynie w fazie krzewienia.