Tytuł pozycji:
Changes in chlorophyll content and fluorescence and fruit yield contributing traits in different genotypes of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)
- Tytuł:
-
Changes in chlorophyll content and fluorescence and fruit yield contributing traits in different genotypes of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)
Zmiany we fluorescencji chlorofilu i cechach plonotwórczych u różnych genotypów truskawki (Fragaria x ananassa Duch.)
- Autorzy:
-
Kaczmarska, E.
Michalek, W.
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Botaniczne
- Źródło:
-
Acta Agrobotanica; 2013, 66, 4
0065-0951
2300-357X
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analysis of changes in chlorophyll fluorescence parameters
in strawberry leaves was based on a field experiment
performed in the years 2009–2010. Ten genotypes including 5
cultivars: ‘Kent’, ‘Teresa’, ‘Senga Sengana’, ‘Chandler’ and
the breeding clone 1387 as well as their inbred progeny, were
the object of the study. During the experiment the following
indicators were evaluated: chlorophyll a and b content in fresh
leaf mass as well as fluorescence parameters: minimum (F0) and
maximum fluorescence yield (Fm), photochemical efficiency of
PS II (Fv/Fm), actual quantum yield of PSII photochemistry (Y),
minimum (F0’) and maximum efficiency of fluorescence (Fm’)
in the light, coefficient of photochemical (qP) and non-photochemical
(qN) fluorescence quenching. In this work, we also
examined the effect of repeated inbreeding on strawberry fruit
yield and yield components. The analysis of changes of these
parameters showed that inbreeding caused a reaction in all tested
cultivars. In all inbred progeny, chlorophyll a and b content
decreased compared to the cultivars. Generally, the photochemical
efficiency of photosystem II (Fv/Fm) and the parameter
?F/ Fm’ were not affected by strong inbreeding. In analyzing the
values of the coefficients qP and qN, it has been observed that
changes in their values depend on the sensitivity of the examined
genotypes to self-pollination. The functioning of PS II is the
most sensitive indicator of the effect of various factors on plants
and is useful, among others, in breeding to select plants with a
required genotype.
The yield – determining features such as: fruit yield per
plant, weight of single fruit, number of fruit per plant and weight
of leaves per plant in S3 generation, were lower as compared
with parental forms.
Badania dotyczące aktywności fotosyntetycznej
liści truskawki oparto na wynikach doświadczeń polowych
przeprowadzonych w latach 2009–2010. Badaniami
objęto 5 odmian: ‘Kent’, ‘Teresa’, ‘Senga Sengana’,
‘Chandler’ i klon hodowlany 1387 oraz uzyskane z nich
potomstwo wsobne. Podczas doświadczenia określono
zawartość chlorofilu a i b w świeżej masie liści oraz
parametry fluorescencji: minimalną (F0) i maksymalną
(Fm) fluorescencję, maksymalną sprawność fotosystemu
PS II (Fv/Fm), wskaźnik ?F/Fm’ określający całkowity
zysk kwantowy fotosyntezy, minimalną (F0’) i maksymalną
(Fm’) fluorescencję na świetle oraz współczynnik
fotochemicznego (qP) i niefotochemicznego (qN) wygaszania
fluorescencji. W pracy badano również wpływ
chowu wsobnego na plon owoców i cechy plonotwórcze
u truskawki. Z analizy danych wynika, że chów wsobny
spowodował zmiany w wartościach powyższych parametrów
u badanych odmian. U wszystkich potomstw
wsobnych nastąpił spadek zawartości chlorofilu a i b
w stosunku do odmian wyjściowych. Generalnie, silny
chów wsobny nie zakłócał maksymalnej wydajności fotosystemu
II (Fv/Fm) oraz rzeczywistej wydajności fotochemicznej
związanej z efektywnością transportu elektronów
(?F/ Fm’). Uzyskane rezultaty wykazały również,
że wartości parametrów qP i qN są uzależnione od
reakcji poszczególnych genotypów na samozapylenie.
W pokoleniu S3 zaobserwowano spadek wartości
następujących cech: plonu owoców z rośliny, liczby
owoców z rośliny, średniej masy owocu i masy liści
z rośliny w stosunku do form rodzicielskich.