Tytuł pozycji:
Stabilność przechowalnicza witamin lipofilnych w granulowanych mieszankach paszowych zawierających ekstrudat nasion lnianki (Camelina sativa) i preparat zakwaszający
Celem badań była ocena stabilności przechowalniczej witamin A i E w granulowanych
mieszankach paszowych z udziałem ekstrudatu nasion lnianki oraz preparatu zakwaszającego.
Próby umieszczono w warunkach modelowych – temperatura 25°C przy wilgotności 50-
55% na 6 miesięcy. Straty witaminy A w czasie trwania eksperymentu wyniosły średnio około 10%,
a dla witaminy E około 4% na miesiąc. Nie odnotowano wpływu zastosowanych dodatków na
zmiany zawartości oznaczanych witamin.
The aim of the study was to evaluate the storage stability of vitamins A and E in granular
mixed feeds containing false flax (Camelina sativa) seed extrudate and acid preparation. The samples
were placed in model conditions – at the temperature of 25°C and 50-55% humidity for 6 months. During
the time of the experiment, the average loss of vitamin A was 10% and of vitamin E – 4% per month.
There was no influence of the additives used on the changes in the content of the assayed vitamins.