Tytuł pozycji:
Evaluation of physical properties of selected vegetable oils obtained by cold pressing
The aim of this work was to evaluate the physical properties of oils from winter
rape, pumpkin and grape seeds in order to assess their potential as a source of functional oils. Seeds
were analysed for water content, protein and fat. All the seeds met minimum requirements for technological
quality. The effect of cold oil extraction on chemical compounds was studied in oils
pressed from the above seeds. The properties of the oils were compared based on the lipid profiles,
content of carotenoids, chlorophylls and tocopherols. The oxidation stability of the oils was estimated
through the determination of the acid number, peroxide number and oxidation induction time.
Zamierzeniem pracy było określenie parametrów fizycznych olejów z rzepaku
ozimego, dyni i winogron w celu oceny ich potencjału jako źródła olejów funkcjonalnych. Nasiona
analizowano na zawartość wody, białka i tłuszczu. Parametry nasion spełniały minimalne
wymagania technologiczne. Badano zawartość związków chemicznych uzyskanych z powyższych
nasion w olejach tłoczonych na zimno. Właściwości olejów porównano na podstawie zawartości
lipidów, karotenoidów, chlorofili i tokoferoli. Stabilność oksydacyjną tych olejów oszacowano
przez oznaczenie liczby kwasowej, liczby nadtlenkowej oraz czasu indukcji utleniania.