Tytuł pozycji:
Zagrożenia zdrowotne związane z genetycznie modyfikowaną żywnością (GMF)
- Tytuł:
-
Zagrożenia zdrowotne związane z genetycznie modyfikowaną żywnością (GMF)
Health risks associated with genetically modified food (GMF)
- Autorzy:
-
Jurkiewicz, A.
Bujak, F.
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Instytut Medycyny Wsi
- Źródło:
-
Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu; 2015, 21(50), 1
2083-4543
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Od czasu kiedy produkcja żywności modyfikowanej genetycznie stała się faktem, coraz więcej uwagi przywiązuje się do
oceny bezpieczeństwa i potencjalnych zagrożeń związanych z rozpowszechnieniem się GMO. Szczególnie dużo uwagi
przywiązuje się do oceny bezpośredniego wpływu żywności modyfikowanej genetycznie na zdrowie człowieka.
Celem prezentowanej pracy jest przedstawienie potencjalnych i realnych zagrożeń dla zdrowia ze strony GMO.
Since the production of genetically modified food has become a reality, more and more attention is being paid to assess
the safety and potential risks associated with the introduction of GMOs. Particular attention is paid to the assessment of
the direct impact of genetically modified food outlet on human health.
The objective of this paper is to present the potential and real threats to health from GMOs.