Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych czynników na intensywność kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania

Tytuł:
Wpływ wybranych czynników na intensywność kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania
The effects of some factors upon the rate of potato tuber sprouting during storage
Autorzy:
Czerko, Zbigniew
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
choroby
kiełki
przechowywanie
straty
ubytki naturalne
ziemniak
diseases
natural losses
potato
sprouting
storage
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2010, 257/258; 215-223
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem doświadczenia było określenie terminów rozpoczęcia i intensywności kiełkowania ziemniaków przechowywanych w temperaturach 3°C, 5°C i 8°C oraz poszukiwanie wpływu czynników pogodowych w okresie wegetacji na termin rozpoczęcia kiełkowania. Straty w wyniku kiełkowania zależały od temperatury przechowywania i odmiany. Ziemniaki przechowywane w temperaturze 8°C zależnie od odmiany rozpoczynały kiełkowanie od 2 dekady grudnia (Roxana, Niagara) do 2 dekady lutego (Fribona). Po okresie przechowywania długość kiełków u badanych odmian wynosiła od 23 mmm (Marlen) do 93 mm (Niagara). Temperatura przechowywania 5°C spowodowała opóźnienie terminu kiełkowania średnio o 4 dekady w stosunku do przechowywania bulw w temperaturze 8°C. Przechowywanie ziemniaków w 3°C opóźniło rozpoczęcie kiełkowania średnio o 3 miesiące w stosunku do przechowywania w temperaturze 8°C. Warunki wegetacji miały wpływ na termin rozpoczęcia kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania

The aim of the experiment was to determine the beginning and rate of sprouting of potato tubers stored at 3°C, 5°C and 8°C. Moreover, the effects of main weather factors during the vegetation period on the date of beginning of tuber sprouting were assessed. Losses in mass of tubers caused by tuber sprouting depended on the temperature during storage and potato cultivar. Tubers stored at 8°C started sprouting in the period between 2nd decade of December (cvs Roxana and Niagara) and 2nd decade of February. A length of sprouts produced by tubers during storage depended on the cultivar and ranged from 23 mm (Marlen) to 93 mm (Niagara). The tubers stored at 5°C and 3°C, compared to those stored at 8°C, started sprouting approximately 4 wks and 12 wks later, respectively. The influence of weather conditions during the vegetation of potatoes on the beginning of tuber sprouting during storage was observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies