Tytuł pozycji:
Rola apeliny w regulacji gospodarki węglowodanowej i układu sercowo-naczyniowego
Apelina jest jedną z aktywnych biologicznie adipokin syntetyzowanych
przez tkankę tłuszczową. Należy do grupy
białek transbłonowych sprzężonych z białkiem G i wykazuje
największą homologię z receptorem angiotensyny II. Badania
ostatnich lat wykazały obecność apeliny w różnych narządach,
takich jak: układ pokarmowy, układ krążenia, mózg,
płuca, wątroba, śledziona, nerki, gruczoł sutkowy człowieka,
tkanka tłuszczowa i łożysko. Apelina poprzez działanie na
swoisty receptor jest zaangażowana w regulację funkcji
układu sercowo-naczyniowego, gospodarki wodno-elektrolitowej
(kontrola łaknienia i przyjmowania płynów), szlaku
sygnałowego w centralnym układzie nerwowym, odpowiedzi
immunologicznej, a także w proces embriogenezy i stymulację
angiogenezy. Apelina wydaje się odgrywać istotną rolę
w patofizjologii chorób metabolicznych. Wykazano, że poprawia
wrażliwość komórek na insulinę i może opóźniać rozwój
zaburzeń metabolicznych towarzyszących otyłości. Ponadto,
jej silne działanie inotropowo dodatnie oraz hipotensyjne
powoduje, że może ona znaleźć zastosowanie w leczeniu
chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia tętniczego.
Apelin is one of biologicaly active adipokines synthesised by
adipose tissue. It belongs to the group of transmembrane G
protein-coupled proteins and has the highest homology to
the angiotensin II receptor. Recent studies has shown the
presence of apelin in many different organs, such as: digestive
system, circulatory system, brain, lungs, liver, spleen, kidney,
human mammary gland, adipose tissue, and placenta.
Apelina by acting at specific receptor is involved in the
regulation of the cardiovascular, gastrointestinal and immune
functions, hypothalamus-hypophysis axis modulation, as
well as fluid homeostasis (water intake control), embryonal
development and angiogenesis. Apelina seems to play an
important role in the pathophysiology of metabolic diseases.
It has been shown that apelin improves insulin sensitivity
and delays the development of obesity-related metabolic
disorders. Furthermore, the strong positive inotropic and
hypotensive effect of apelin may find application in the
treatment of cardiovascular diseases and hypertension