Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Productivity of cows fed with TMR system calved in different seasons

Tytuł:
Productivity of cows fed with TMR system calved in different seasons
ydajność krów żywionych w systemie TMR wycielonych w różnych sezonach
Autorzy:
Janus, E.
Borkowska, D.
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica; 2011, 10, 4
1644-0714
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to assess the influence of calving season on the milk yield and course of lactation of cows fed with Total Mixed Ration system. The study was conducted in herd of 220 cows of Polish Holstein-Friesian breed of Black andWhite variety (PHF-HO) with an average milk yield exceeding 8 000 kg. It was determined that the calving season influenced the milk yield, its chemical composition and shape of lactation curves. It was demonstrated that calving in the winter months was the least favorable, due to lower productivity in the complete lactation. Births in this season initiated lactations characterized by the lowest daily milk yield in the lactation peak as well as in the last months of lactation. The highest daily milk yield in early lactation, concomitant with the most advantageous milk composition to the 5th-6th month, was associated with autumn calving, which, however, occurred with the lowest frequency.

Celem pracy była ocena wpływu sezonu wycielenia na wydajność i przebieg laktacji krów żywionych mieszankami pełnoporcjowymi TMR. Badania przeprowadzono w stadzie liczącym 220 krów phf cb o przeciętnej wydajności powyżej 8 tys. kg mleka. Stwierdzono, że sezon wycielenia wpływał na wydajność mleka, jego skład chemiczny i kształtowanie się krzywych laktacji. Wykazano, że najmniej korzystne ze względu na wydajność w pełnej laktacji były wycielenia w miesiącach zimowych. Porody w tym sezonie zapoczątkowywały laktacje o najniższej wydajności dobowej w szczycie oraz w ostatnich miesiącach laktacji. Najwyższa dobowa wydajność na początku laktacji, przy jednocześnie najkorzystniejszym składzie mleka do 5.–6. miesiąca, związana była z wycieleniami jesiennymi, które jednak występowały z najmniejszą częstotliwością.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies