Tytuł pozycji:
Fatty acids profile and physicochemical properties of muscle tissue from male kids and ram lambs offered feed supplemented with flaxseed
The purpose of the paper was to assess the effect of administering a feed containing
flax seeds on the fatty acid composition and cholesterol content in the meat of goat kids and ram
lambs. The basic physicochemical properties of the meat were also determined. The analyses
showed a significantly higher (p≤0.05) protein content in the goat kids (20.20 g) as compared
with the ram lambs (19.50 g). The other chemical composition parameters were similar. The pH1
and pH2 results confirmed correct glycolytic metabolism. The obtained values were 6.39 and
6.27 for the goat kids and ram lambs, respectively. The pH2 value was 5.70 for both groups of
animals. The analysed goat kid meat was characterised by better UFA:SFA and PUFA:MUFA
ratios. The addition of flax seeds significantly differentiated the CLA (p≤0.01) and cholesterol
(p≤0.05) content.
Celem pracy było porównanie jakości mięsa koziołków i tryczków otrzymujących
w paszy nasiona lnu. W przeprowadzonych badaniach wykazano istotnie wyższą (P≤0,05)
zawartość białka w grupie koziołków (20,20 g) w porównaniu z grupami tryczków (19,50 g). Pozostałe
elementy składu chemicznego utrzymywały się na podobnym poziomie. Uzyskane wyniki
pH1 oraz pH2 świadczyły o prawidłowych przemianach glikolitycznych i wyniosły
odpowiednio w grupie koziołków 6,39 i 6,27 w grupie tryczków. Wartość pH2 wyniosła w obu
grupach 5,70. Uzyskano korzystniejszy stosunek kwasów UFA:SFA oraz PUFA:MUFA w analizowanym
mięsie koziołków. Dodatek ziarna lnu różnicował istotnie (P≤0,01) zawartość SKL
oraz (P≤0,05) cholesterolu.