Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of primary production and pelagic community respiration rates in the coastal zone of the Gulf of Gdańsk

Tytuł:
Comparison of primary production and pelagic community respiration rates in the coastal zone of the Gulf of Gdańsk
Autorzy:
York, J.K.
Witek, Z.
Labudda, S.
Ochocki, S.
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
oxygen
Baltic Sea
coastal water
Gdansk Gulf
organic matter
community respiration
primary production
coastal zone
Źródło:
Oceanologia; 2001, 43, 3; 365-370
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The organic matter production/respiration balance in the coastal water column was examined, both the primary production and community respiration being measured with the oxygen light-and-dark bottle method. Community respiration (CR) was always lower than the gross primary production (GPP) measured at a standard light intensity of 390 μE m−2 s−1, which amounted, on average, to 30% of GPP. During most of the in situ sampling period, the coastal system (6–7 m depth) was found to be autotrophic, with depth-integrated GPP ranging from 6.7 mmoles O2 m−2 d−1 in December to 214.2 mmoles O2 m−2 d−1 in August, and CR ranging correspondingly from 6.0 to 177.7 mmoles O2 m−2 d−1. However, on some occasions heterotrophic conditions were recorded: depth-integrated GPP

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies