Tytuł pozycji:
Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku
- Tytuł:
-
Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku
The theme of cuisine in Polish literature in the XXth century
- Autorzy:
-
Mielżyńska, Agnieszka
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
- Źródło:
-
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica; 2009, 12; 249-262
1505-9057
2353-1908
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article is based on chosen examples from Polish poetry and prose of the XXth century. The first subchapter “Picnic cuisine” depicts a picnic, described by Tuwim in Kwiaty polskie. The sreond subchapter “Sentimental cuisine” based on Tuwim’s poetry, highlights the role of smell and taste in creating the most beautiful childhood memories. The last part “Borderland cuisine” based on prose (Cz. Miłosz, T. Konwicki, T. Lubkiewicz-Urbanowicz), shows sentimental journey following the various tastes of Wilno.