Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku

Tytuł:
Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku
The theme of cuisine in Polish literature in the XXth century
Autorzy:
Mielżyńska, Agnieszka
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica; 2009, 12; 249-262
1505-9057
2353-1908
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article is based on chosen examples from Polish poetry and prose of the XXth century. The first subchapter “Picnic cuisine” depicts a picnic, described by Tuwim in Kwiaty polskie. The sreond subchapter “Sentimental cuisine” based on Tuwim’s poetry, highlights the role of smell and taste in creating the most beautiful childhood memories. The last part “Borderland cuisine” based on prose (Cz. Miłosz, T. Konwicki, T. Lubkiewicz-Urbanowicz), shows sentimental journey following the various tastes of Wilno.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies