Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of agronomic practices on yield, grain quality and root infestation by Gaeumannomyces graminis var. tritici of winter wheat

Tytuł:
Effect of agronomic practices on yield, grain quality and root infestation by Gaeumannomyces graminis var. tritici of winter wheat
Autorzy:
Woźniak, A.
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2023, 28, 4; 1021-1035
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The yielding and yield quality are affected by interactions of complex dependencies between the plant, the habitat, and the agricultural practice. The goals of this study were to determine grain yield, grain quality, and winter wheat root infestation by Gaeumannomyces graminis var. tritici in crop rotation and monoculture. The experiment was established with the method of equivalent subblocks (25 m × 6 m) in three replications. The main experimental factor was the cropping systems (CS), and the second-order experimental factor was the tillage systems (TS). Winter wheat was sown in the following crop rotations: (i) CR-A: potato – winter wheat – peas – winter barley; (ii) CR-B: peas – winter barley – winter wheat – spring wheat; and (iii) MON: multi-year wheat monoculture. The following tillage systems were applied in CR-A, CR-B, and MON: (a) conventional tillage (CT); (b) reduced tillage (RT); and (c) no-tillage (NT). Wheat grain yield was affected by CS more than by TS; its highest value was recorded in CR-A followed by CR-B, whereas the lowest one – in MON. Higher grain yield was also obtained in NT and RT than in CT. The CR-A and CR-B as well as CT systems were found to elicit positive effects on the gluten content of wheat grain, grain weight per volume, Zeleny’s sedimentation index, grain uniformity, and ash content of the grain. Wheat root infestation by Gaeumannomyces graminis var. tritici was more severe in MON than in CR-A and CR-B, and in NT than in CT and RT.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies