Tytuł pozycji:
Wpływ dodatku wybranych przeciwutleniaczy na stabilność olejowych koncentratów beta-karotenu
Celem pracy było określenie wpływu rodzaju i ilości dodatku przeciwutleniaczy
oraz warunków i czasu przechowywania na stabilność olejowych koncentratów
β-karotenu. Do olejowych koncentratów β-karotenu dodawano ekstrakt z rozmarynu w ilości
0,02-0,06 % oraz BHA w ilości 0,02-0,04 %. Określano stabilności β-karotenu przez spektrofotometryczne
oznaczenie zawartości β-karotenu w roztworach olejowych z dodatkiem
przeciwutleniaczy w czasie przechowywania w warunkach z dostępem światła i bez dostępu
światła dziennego oraz w temp. 20°C i w warunkach chłodniczych. Stabilność olejowych
koncentratów β-karotenu uzależniona była od warunków przechowywania. Większą stabilność
barwnika stwierdzono w próbkach przechowywanych bez dostępu światła i w temperaturze
chłodniczej. Dodatek przeciwutleniaczy zwiększał stabilności β-karotenu w olejowych
koncentratach tylko w przypadku ich przechowywania w temperaturze pokojowej, przy dostępie
światła dziennego. W tych warunkach lepszymi właściwościami cechował się ekstrakt
z rozmarynu.
The aim of this study was to determine the influence of the type and amount of
antioxidants and conditions and storage time on the stability of oil concentrates of β-carotene.
To the oil concentrates of β-carotene the rosemary extract in the amount of 0.02 − 0.06% and
BHA in the amount of 0.02 − 0.04% was added. The determination of the stability of β-carotene
was made by spectrophotometric determinations for β-carotene in oil solutions during
The stability of oil concentrates of β-carotene depended on the storage conditions. Better
stability was found in samples stored without access to the daylight and in cooling temperatures.
The addition of antioxidants increased the stability of β-carotene in oil concentrates
only during the storage at room temperature with access to daylight. The rosemary extract had
better antioxidant properties in these conditions.