Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Level of Knowledge about Dysphagia Among Neurological and Internal Medicine Nurses

Tytuł:
The Level of Knowledge about Dysphagia Among Neurological and Internal Medicine Nurses
Poziom wiedzy na temat dysfagii wśród pielęgniarek neurologicznych i internistycznych
Autorzy:
Skrzypek-Czerko, Marcelina
Zielińska, Małgorzata
Roszmann, Anna
Jerzykowska, Martyna
Nowakowska, Hanna
Data publikacji:
2021-03-31
Wydawca:
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
Tematy:
dysphagia
internal
level of knowledge
neurological ward
nurses
dysfagia
oddział internistyczny
poziom wiedzy
oddział neurologiczny
pielęgniarki
Źródło:
Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne; 2021, 10, 1; 10-17
2084-8021
2299-0321
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction. Dysphagia is defined as swallowing disorders which causes malnourished, aspiration pneumonia and increased number of deaths. The best method to diagnose dysphagia are screening tests. Due to the tests it is possible to introduce an accurate therapy and make a team of therapists to participate in. According to the information the knowledge about this kind of dysfunction is important among nurses. Aim. The main goal of my diploma project was to measure the level of knowledge about dysphagia among the nurses from neurological and internal wards. Material and Methods. The scientific method, which has been used to make the research was diagnosis sounding including the surveys. Research tool which has been used while the research was especially made and dedicated for my project own questionnaire of surveys. Results. In the research have taken a part 70 nurses in the age over 22 year-old, who are active in their jobs and work at neurological and internal wards in the hospitals of Gdańsk. The research has proved higher knowledge level of the nurses working at neurological wards. All the surveyed people showed the knowledge about the definition of dysphagia as well as about the food which every sick person should consume and avoid. Conclusions. Own research has shown that the garden of respondents does not affect the level of knowledge about dysphagia. The age of the respondents shows no relation to the level of nurses’ knowledge about dysphagia. In turn, seniority affect the knowledge of nurses in this area. The greater the seniority, the higher the level of knowledge of the topic in the field of dysphagia. Similarly the workplace. Neurological nurses were characterized by a higher level of knowledge about dysphagia than nurses from internal medicine departments, while the level of knowledge about dysphagia does not depend on the education of the nurses surveyed.

Wstęp. Dysfagia to zaburzenia połykania powodujące niedożywienie, zachłystowe zapalenie płuc oraz zwiększają śmiertelność. W celu szybkiego rozpoznania dysfagii, pomocne są przesiewowe testy do wykrywania zaburzeń połykania. Dzięki nim, można wprowadzić odpowiednią terapię, w której uczestniczy cały zespół terapeutyczny. Dlatego niezwykle ważna jest wiedza pielęgniarek na temat zaburzeń połykania. Cel. Celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat dysfagii wśród pielęgniarek oddziałów neurologicznych i wewnętrznych. Materiał i metody. Metodą badawczą, która została wykorzystana do przeprowadzenia badania był sondaż diagnostyczny wraz z techniką ankietową. Narzędziem badawczym, jakim się posłużono podczas badania był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. W badaniu wzięło udział 70 pielęgniarek w wieku od 22 roku życia, które czynnie pracują w zawodzie w gdańskich szpitalach — oddziałach neurologicznych i wewnętrznych. Badanie wykazało wyższy poziom wiedzy wśród pielęgniarek zatrudnionych w oddziałach neurologicznych. Wszystkie badane osoby wykazały wiedzę, dotyczącą definicji dysfagii oraz pokarmów jakie powinien spożywać pacjent, a czego powinien unikać chory z dysfagią. Wnioski. Badania własne wykazały, że płeć respondentów nie wpływa na poziom wiedzy na temat dysfagii. Wiek osób badanych nie wykazuje związku z poziomem wiedzy pielęgniarek na temat dysfagii. Z kolei staż pracy rzutuje na wiedzę pielęgniarek w tym obszarze. Im większy staż pracy, tym wyższy poziom wiedzy badanych w zakresie dysfagii. Podobnie miejsce pracy. Pielęgniarki neurologiczne charakteryzowały się wyższym poziomem wiedzy na temat dysfagii niż pielęgniarki z oddziałów internistycznych. Natomiast poziom wiedzy na temat dysfagii nie zależy od wykształcenia badanych pielęgniarek.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies