Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ przedoperacyjnego składu mikrobioty przewodu pokarmowego na spadek masy ciała po operacji wyłączenia żołądkowego z zespoleniem na pętli Roux en Y: badanie pilotażowe

Tytuł:
Wpływ przedoperacyjnego składu mikrobioty przewodu pokarmowego na spadek masy ciała po operacji wyłączenia żołądkowego z zespoleniem na pętli Roux en Y: badanie pilotażowe
Autorzy:
Stefura, Tomasz
Zając, Maciej
Zapała, Barbara
Gosiewski, Tomasz
Skomarovska, Oksana
Pędziwiatr, Michał
Major, Piotr
Data publikacji:
2022-02-22
Wydawca:
Index Copernicus International
Tematy:
chirurgia bariatryczna
czynniki predykcyjne
laparoskopowe wyłączenie żołądkowe z zespoleniem na pętli Roux-en-Y
mikrobiota
otyłość
Źródło:
Polish Journal of Surgery; 2022, 94, 6; 1-9
0032-373X
2299-2847
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cel: W ostatnich latach skład mikrobioty przewodu pokarmowego powiązano z rozwojem wielu chorób. Celem niniejszego badania było stwierdzenie, czy ma on związek z wynikami operacji bariatrycznych oraz analiza składu mikrobioty jamy ustnej i jelit u pacjentów z chorobliwą otyłością, poddanych laparoskopowej operacji wyłączenia żołądkowego z zespoleniem na pętli Roux en Y (LRYGB). Metody: Poniżej przedstawiono prospektywne badanie kohortowe przeprowadzone między listopadem 2018 roku a czerwcem 2019 roku. Uczestnicy badania zostali poddani operacji LRYGB, następnie przydzieleni do jednej z dwóch grup: 1. – sukcesu (pacjenci, u których procent utraty nadmiernej masy ciała [%EWL] >50%) lub 2. – pacjenci, u których %EWL <50%. Badanie kontrolne, w celu oznaczenia %EWL, przeprowadzono 6 miesięcy po zabiegu. Przed operacją pobrano wymazy z jamy ustnej i próbki stolca. Ocenianą zmienną był skład mikrobioty jelitowej. Wyniki: Grupa 1. składała się z 4 uczestników, a grupa 2. z 2 uczestników. Żadnego z uczestników badania nie utracono z obserwacji. Mikrobiota jamy ustnej pacjentów z pierwszej grupy była bogata w bakterie Tissirelia należące do typu Firmicutes. Mikrobioty przewodu pokarmowego pacjentów z pierwszej grupy obfitował w bakterie Tanerella z typu Bacteroidetes. Żadnego z wymienionych organizmów nie stwierdzono w mikrobiocie pacjentów z drugiej grupy. Mikrobiota jelit była bogata w bakterie z klasy Deltaprotebacteria (typu Proteobacteria) i Bernesiellaceae (z typu Bacteroidetes). Wnioski: Skład mikrobioty jamy ustnej i jelita grubego wiąże się z utratą masy ciała uzyskaną po operacji LRYGB.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies