Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kuchnia frontu wschodniego. Żywienie Wehrmachtu i Armii Czerwonej

Tytuł:
Kuchnia frontu wschodniego. Żywienie Wehrmachtu i Armii Czerwonej
Eastern Front’s cuisine. Food in The Wehrmacht and The Red Army
Autorzy:
Barej, Marcin
Waszczuk, Andrzej
Data publikacji:
2024
Wydawca:
Uniwersytet w Siedlcach
Tematy:
kuchnia
front wschodni
II wojna światowa
Wehrmacht
Armia Czerwona
Źródło:
Officina Historiae; 2024, 7, 1; 91-103
2545-0905
Język:
polski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł opisuje i porównuje sytuację zaopatrzenia armii niemieckiej i radzieckiej na froncie wschodnim w trakcie II wojny światowej. Przedstawia podstawowe produkty dostarczane w ramach aprowizacji, racje żywnościowe żołnierzy i organizację kuchni polowych oraz serwowany przez nie typowy jadłospis. Jednocześnie ukazuje trudności z pozyskaniem żywności, które wynikały z problemów logistycznych czy działań dywersyjnych. Opisuje sposoby żołnierzy na radzenie sobie z brakiem wystarczającej ilości jedzenia. Zwraca także uwagę na duże spożycie alkoholu oraz wykorzystywanie narkotyków w produkcji żywności na potrzeby wojska.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies