Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Functional Olive Oils Infused with Mediterranean Herbs Enhance Cheese Preservation and Nutritional Profile

Tytuł:
Functional Olive Oils Infused with Mediterranean Herbs Enhance Cheese Preservation and Nutritional Profile
Autorzy:
Ammar, Souha
Gadhoumi, Hamza
Farhat, Nejia
Mejri, Asma
Nait-Mohamed, Salma
Hessini, Kamel
Saidani Tounsi, Moufida
Ben Youssef, Nabil
Ben Slama, Fethi
Manai-Djebali, Hédia
Data publikacji:
2025-08-13
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
cheese
functional food
medicinal plants
oil enrichment
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 2025, 75, 3; 245-260
1230-0322
2083-6007
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The demand for functional foods has driven research into bioactive-enriched dietary products. In this study, olive oil was enriched with phenolic-rich herbs, including oregano, rosemary, basil, and thyme, using an optimized ultrasound-assisted extraction (UAE) process. The resulting infused oils were evaluated for their phenolic content, antioxidant capacity, oxidative stability, and effects on cheese preservation. Rosemary-infused oil exhibited the highest total phenolic content (556.1 mg GAE/kg) and oxidative stability in the Rancimat test (induction time of 82.25 h), while oregano- and basil-infused oils had the strongest DPPH radical scavenging capacity (IC50 of 2.36–2.38 mg/mL). Cheese stored in these plant-infused oils showed reduced lipid oxidation and microbial growth over 21 days. The lowest content of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) was recorded in the cheese immersed in rosemary- and thyme-infused oils (0.53 and 0.66 mg MDA/kg cheese, respectively); whereas the untreated cheese had TBARS value of 2.98 mg MDA/kg cheese. Microbiological analysis revealed a reduction in counts of coliforms and yeasts and molds, particularly in the cheese treated with oregano- and basil-infused oils. These results highlight the potential of bioactive-enriched olive oils as natural preservatives and functional ingredients, extending cheese shelf life while enhancing its nutritional value. This study provides a foundation for developing innovative functional foods that integrate plant-derived antioxidants and antimicrobials into widely consumed products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies