Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of feeding of the apple rust mite Aculus schlechtendali [Nal.] [Acarina: Eriophyidae] on biochemical changes in leaves of different apple cultivars

Tytuł:
The influence of feeding of the apple rust mite Aculus schlechtendali [Nal.] [Acarina: Eriophyidae] on biochemical changes in leaves of different apple cultivars
Autorzy:
Kozlowski, J
Kozlowska, M.
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
feeding
biochemical change
phenol
apple cultivar
Eriophyidae
Acarina
plant protection
sugar
Aculus schlechtendali
protein
leaf
apple rust mite
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 1997, 37, 1-2
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the leaves of four apple cultivars with a different degree of susceptibility to the apple rust mite - Aculus schlechtendali (Nal.) the content of some plant components was estimated. It has been found that a long-term feeding of the apple rust mite induces changes in the content of reducing sugars. These changes were significantly varying depending on the apple cultivar.

W liściach czterech odmian jabłoni nie zasiedlonych przez pordzewiacza jabłoniowego stwierdzono zróżnicowaną zawartość cukrów redukujących, zbliżoną zawartość fenoli ogólnych i białek rozpuszczalnych. Najwięcej cukrów i fenoli stwierdzono u odmiany Pionier, podatnej na szpeciela. Wskutek długotrwałego żerowania pordzewiacza jabłoniowego nastąpiło istotne obniżenie zawartości cukrów u odmian licznie zasiedlonych przez szpeciela (Pionier, Romus). Ponadto odmiany te reagowały na jego żerowanie zwiększeniem stosunku fenoli do cukrów. Żerowanie szpeciela nie miało istotnego wpływu na zawartość białek w liściach jabłoni.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies