Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A New Species of Isospora Schneider, 1881 (Apicomplexa: Eimeriidae) from the Himalayan Black Bulbul Hypsipetes leucocephalus (Gmelin, 1789) (Passeriformes: Pycnonotidae)

Tytuł:
A New Species of Isospora Schneider, 1881 (Apicomplexa: Eimeriidae) from the Himalayan Black Bulbul Hypsipetes leucocephalus (Gmelin, 1789) (Passeriformes: Pycnonotidae)
Autorzy:
Jamriška, Ján
López, F. Javier
Modrý, David
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Jagielloński. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Tematy:
Coccidia, Isospora annthomassonae, Black Bulbul, passeriformes
Źródło:
Acta Protozoologica; 2012, 51, 1
1689-0027
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A new species of isosporoid coccidia (Apicomplexa: Eimeriidae) is described from captive Himalayan Black Bulbul Hypsipetes leucocephalus (Passeriformes: Pycnonotidae). Sporulated oocysts of Isospora annthomassonae n. sp. are subspherical to slightly ellipsoidal 32.0 ± 1.5 × 29.4 ± 1.3 (30–35 × 27–31) μm. Micropyle, oocyst residuum and polar granule are absent. Sporocysts are broadly ellipsoidal, 24.6 ± 1.4 × 12.9 ± 0.7 (22–28 × 12–14) μm, with Stieda and substiedal bodies. Sporocyst residuum is broadly ellipsoidal, 11.3 ± 0.8 × 9.5 ± 0.7 (9–13 × 8–11) μm, composed of hundreds of small granules. Sporozoites are elongate and slightly curved, each with two refractile bodies.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies