Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywne dosuszanie siana niepodgrzewanym powietrzem na obszarze bieszczadzkim

Tytuł:
Aktywne dosuszanie siana niepodgrzewanym powietrzem na obszarze bieszczadzkim
Autorzy:
Kogut, S
Data publikacji:
1994
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
Bieszczady
siano wilgotne
dosuszanie aktywne
wilgotnosc powietrza
efektywnosc suszenia
powietrze zimne
temperatura powietrza
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1994, 415; 341-347
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dotychczas powszechnie stosowaną metodą konserwacji traw nie tylko w regionie bieszczadzkim jest metoda zbioru siana suszonego na pokosie lub w kopkach. Metoda ta w razie niesprzyjających warunków atmosferycznych naraża rolnika przede wszystkim na wysokie straty składników pokarmowych, a w skrajnych przypadkach na stratę plonu. W tym celu podjęto próbę ustalenia wskaźników eksploatacyjno-technicznych dosuszania siana zimnym powietrzem w Bieszczadach.

The paper presents the technical possibilities of barn hay drying in the Bieszczady region. In the course of 4-years investgation the efficiency of moist hay drynig with unheated air was established. On the strength of this investigation and climactic data collected by the Metheorological Station in Lesko the method of drying has been worked out. Among others the following results were obtained: - The best time for the barn drying of hay is the first decade of June and the first decade of July. - The average efficiency of drying in these periods is 41,4 kg of water per 1 sq. meter of drying installation. - The initial moisture centeut of dryed hay shoild not exceed 39%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies