Tytuł pozycji:
Badanie właściwości geometrycznych i fizycznych owoców wybranych odmian gruszy na podstawie modeli numerycznych uzyskanych za pomocą skanera 3d
- Tytuł:
-
Badanie właściwości geometrycznych i fizycznych owoców wybranych odmian gruszy na podstawie modeli numerycznych uzyskanych za pomocą skanera 3d
Evaluation of geometric and physical properties of chosen pear cultivars based on numerical models obtained by a 3d scanner
- Autorzy:
-
Anders, A.
Markowski, P.
Kaliniewicz, Z.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2014, 577
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena przydatności zbudowanych za pomocą skanera 3D
modeli numerycznych owoców gruszy odmiany Bonkreta Williamsa oraz Konferencja do
określania ich właściwości geometrycznych i fizycznych. Dodatkowo porównano utworzone
modele owoców gruszy z aktualnie stosowanymi przybliżonymi sposobami opisu kształtu
polegającymi na aproksymacji owoców do prostych brył geometrycznych. Na podstawie
przeprowadzonych pomiarów i obliczeń stwierdzono, że stosując skaner 3D do skanowania
obiektów przestrzennych uzyskuje się dużą dokładność pomiarów pola powierzchni i objętości
owoców w porównaniu z obliczeniami pola powierzchni i objętości wykonanymi na
przybliżonych wzorach matematycznych. Wartość współczynnika determinacji wymiarów
owoców gruszy w funkcji ich masy zawierała się w zakresie od 0,58 do 0,95 i od 0,54 do
0,93 odpowiednio dla owoców odmiany Bonkreta Williamsa oraz Konferencja. Najniższą
wartość współczynnika determinacji odnotowano dla długości owoców w funkcji ich masy
dla obydwu badanych przypadków. Utworzone za pomocą skanera 3D modele owoców mogą
posłużyć do przeprowadzenia dokładnych obliczeń ich właściwości geometrycznych.
The objective of this study was to assess the usefulness of numerical models of
the Williams’ bon chrétien pear and the Conference pear cultivars’ fruits obtained by the application
of a 3D scanner in determining their geometric attributes and physical properties.
Additionally, the obtained pear fruits’ models were compared with the presently employed
ways of shape description involving the approximation of the fruit shape to simple geometric
units. Based on the taken measurements and conducted calculations, it was concluded
that the application of a 3D scanner for scanning spatial objects allows for a higher accuracy
of the surface area and volume measurements of the fruits, as compared to the calculations
of the surface area and volume based on approximate mathematical formulas. The value
of the coeffi cient of determination for the pear fruit dimensions as functions of their mass
ranged from 0.58 to 0.95 and from 0.54 to 0.93 for the Williams’ bon chrétien pear and
the Conference pear cultivars’ fruits, respectively. The lowest value of the coeffi cient of
determination was noted for the fruit lengths as functions of their mass in both investigated
cultivars. Fruit models developed with a 3D scanner can serve to obtain more accurate calculations
of their geometric attributes.