Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw stosowania slomy z roznymi dodatkami na plonowanie roslin i pobieranie makroskladnikow. Czesc II. Plonowanie i pobieranie skladnikow przez gorczyce biala

Tytuł:
Wplyw stosowania slomy z roznymi dodatkami na plonowanie roslin i pobieranie makroskladnikow. Czesc II. Plonowanie i pobieranie skladnikow przez gorczyce biala
Autorzy:
Piszcz, U
Spiak, Z
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
gorczyca biala
azot
sloma
wapnowanie gleby
nawozenie
pobieranie skladnikow pokarmowych
plonowanie
makroelementy
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 484, 2; 501-508
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of usage of straw and addition of nitrogen and of liming on white mustard yield, content and uptake of macronutrients were estimated for two years in frames of pot experiment. At two levels of moisture of soil amounting to 40 and 70% capillary water capacity wheat straw or rapr straw with and without nitrogen addition amounting to 1% straw mass and limes amounting to 3% straw mass were used. In bigger soil moisture condition (70%) the uptake of phosphorus and dry matter accumulation by mustard were bigger in comparison to low moisture. Addition of straw into soil strongly modified all factors tested in the experiment but to he highest degree it influenced the uptake of K and P as well as the mustard yield. Addition of N into straw decreased accumulation of dry matter by mustard and the uptake of P and K especially under conditions of strong moisture. Addition of CaO to straw had a significant effect on increasing mustard yield and the N uptake by this plant.

W dwuletnim doświadczeniu wazonowym określano wpływ wprowadzenia do gleby słomy wraz z dodatkiem azotu lub wapnowaniem na plonowanie gorczycy białej oraz pobranie przez nią makroskładników. Na dwóch poziomach wilgotności gleby wynoszących 40 i 70% pojemności wodnej stosowano słomę pszenicy lub rzepaku z dodatkiem azotu w ilości 1% masy słomy lub CaO w ilości 3% masy słomy. W warunkach większej wilgotności gleby (70% pojemności wodnej) pobranie fosforu oraz nagromadzanie suchej masy przez gorczycę było wyższe, niż przy mniejszej wilgotności. Wprowadzenie do gleby słomy silnie modyfikowało wszystkie badane parametry, w największym stopniu jednak pobranie potasu i fosforu oraz plonowanie gorczycy. Zastosowanie azotu jako dodatku do słomy stosowanej pod pszenicę zmniejszało ilość wytworzonej suchej masy przez gorczycę oraz pobranie K i P, szczególnie w warunkach niskiej wilgotności gleby. W warunkach prowadzonych badań stwierdzono istotne oddziaływanie dodatku CaO do słomy na zwiększenie suchej masy roślin gorczycy i ilości pobranego z nią azotu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies