Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kinetic friction of triticale grains

Tytuł:
Kinetic friction of triticale grains
Badania kinetycznego wspolczynnika tarcia ziarna pszenzyta
Autorzy:
Frontczak, J
Data publikacji:
1993
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
pszenzyto Lasko
wspolczynnik tarcia kinetycznego
ziarno
pszenzyto
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1993, 399; 63-68
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The kinetic coefficient of external friction has been determined for triticale grains of “Lasko” variety. Tests have been carried out at 15 rpm rotary speed of the rubbing element. There have been tested triticale grain - on - construction material friction combinations with use of following five construction material kinds: steel, wood, rubber, teflon and “textolite” (kind of laminated material). Triticale grains have been moistened by 1% moisture content within limits: 9 to 22%. Tests results have been submitted to statistical analysis and have been graphically shown as kinetic friction coefficient influenced by moisture content in triticale grains.

Przeprowadzono badania kinetycznego współczynnika tarcia zewnętrznego ziarna pszenżyta odmiany Lasko. Badania przeprowadzono przy prędkości obrotowej elementu trącego 15 obr/min. Pary trące zestawiono z ziarna pszenżyta oraz pięciu materiałów konstrukcyjnych, takich jak: stal, drewno, guma teflon i tekstolit. Ziarna pszenżyta nawilżano w zakresie wilgotności od 9% do 24%, co jeden procent wilgotności. Wyniki badart poddane zostały analizie statystycznej i przedstawione graficznie w postaci zależności współczynnika tarcia kinetycznego od wilgotności ziarna pszenżyta.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies