Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nastepczy wplyw nawozow organicznych i dawek azotu na plon i jakosc ziarna pszenzyta ozimego

Tytuł:
Nastepczy wplyw nawozow organicznych i dawek azotu na plon i jakosc ziarna pszenzyta ozimego
Autorzy:
Stankowski, S
Woloszyk, C
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
nawozenie organiczne
uprawa roslin
plony
dawki nawozowe
pszenzyto ozime
ziarno
jakosc
nawozenie azotem
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 484, 2; 623-628
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In field experiment conducted on light soil (rye good complex) the consequent effect of farmyard manure and manure with pine bark, at three levels of nitrogen fertilization (0, 50, 100 kg N·ha⁻¹) on yielding and quality of triticale grain cv. Bogo was estimated. In the second year after application of farmyard manure and manure with bark no consequent effect on triticale yielding and quality traits, except of the content and yield of protein, was not noticed. The highest protein content was observed after manure with pine bark application (variant C) and protein yield - after using farmyard manure and manure with pine bark (variants B and C) direct nitrogen fertilization showed the basic influence on yield and quality of grain. The highest grain and protein yields and best improvement of grain and flour quality traits were obtained at 100 kg N·ha⁻¹.

W doświadczeniu polowym przeprowadzonym na glebie lekkiej (kompleks żytni dobry) oceniono następczy wpływ obornika oraz obornika z dodatkiem kory sosnowej, przy trzech poziomach nawożenia azotem (0, 50, 100 kg N·ha⁻¹) na plonowanie oraz jakość ziarna pszenżyta ozimego (odm. Bogo). W drugim roku od zastosowania obornika, jak również obornika z dodatkiem kory, nie stwierdzono następczego wpływu na plonowanie i cechy jakościowe, za wyjątkiem zawartości białka w ziarnie i plonu białka. Najwyższą zawartość białka stwierdzono po zastosowaniu obornika z korą (wariant C), a najwyższy plon białka - obornika i obornika z korą (warianty B i C). Zasadniczy wpływ na wysokość i jakość plonu ziarna miało bezpośrednie nawożenie azotem. Najwyższy plon ziarna i białka oraz poprawę większości wskaźników jakości ziarna i mąki uzyskano przy 100 kg N·ha⁻¹.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies