Tytuł pozycji:
An analysis of some basic chemical and physical properties of drained fen peat and moorsh soil layers
- Tytuł:
-
An analysis of some basic chemical and physical properties of drained fen peat and moorsh soil layers
Analiza podstawowych właściwości chemicznych i fizycznych odwodnionych warstw torfowych i murszowych
- Autorzy:
-
Truba, M.
Oleszczuk, R.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Land Reclamation; 2014, 46, 1
0208-5771
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results
of measurements of some chemical properties for
14 drained fen peat-moorsh layers taken from
north-east, central and east part of Poland. These
areas were drained in order to use as a grassland
and most of them in former time were under subirrigation systems. The following basic chemical
properties were analysed: organic C, total N,
C:N ratio, pH and ash content. In the paper also
the relationships between some basic chemical
and physical properties were analysed (ash content
with bulk density, particle density and porosity).
Increasing of ash content caused the decreasing
of some chemical properties (organic carbon
and total nitrogen content) and increasing some
physical properties (bulk density and particle density).
Próby do analiz pobrano
z 14 warstw odwodnionych gleb torfowo-murszowych
zlokalizowanych w północno-wschodniej,
centralnej i wschodniej Polsce znajdujących się
w zasięgu funkcjonujących w przeszłości systemów
melioracyjnych. W pracy przedstawiono
wyniki badań wybranych właściwości chemicznych
(węgiel organiczny, azot ogólny, stosunek
C:N, popielność) oraz relacje pomiędzy badanymi
właściwościami chemicznymi a wybranymi właściwościami
fizycznymi (zależność popielności
od gęstości gleby, gęstości fazy stałej, porowatości).
Wzrost zawartości popielności z poziomu 10
do 40% a.s.m. pociąga za sobą zmniejszenie się
zawartości węgla organicznego, azotu ogólnego
i porowatości, powoduje natomiast wzrost wartości
gęstości objętościowej gleby oraz gęstości
fazy stałej.