Tytuł pozycji:
Prebiotyki - definicja, właściwości i zastosowanie w przemyśle
- Tytuł:
-
Prebiotyki - definicja, właściwości i zastosowanie w przemyśle
Prebiotics - definition, properties, and application in industry
- Autorzy:
-
Slizewska, K.
Nowak, A.
Barczynska, R.
Libudzisz, Z.
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
- Źródło:
-
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2013, 20, 1
1425-6959
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prebiotyki są definiowane jako nietrawione składniki żywności, które korzystnie działają na organizm gospodarza przez selektywną stymulacje wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii bytujących w okrężnicy. Istnieje 5 podstawowych kryteriów klasyfikacji składników żywności jako prebiotyków: oporność na trawienie w górnych odcinkach przewodu pokarmowego, fermentacja prowadzona przez microbiotę jelitową, korzystny wpływ na zdrowie gospodarza, selektywna stymulacja wzrostu probiotyków oraz stabilność w różnych warunkach przetwarzania żywności. Dzięki cennym właściwościom technologicznym prebiotyki są stosowane w wielu produktach spożywczych jako zamiennik tłuszczu i cukru lub jako środek teksturotwórczy i żelujący.
W artykule omówiono definicje prebiotyków, kryteria klasyfikacji i charakterystykę substancji prebiotycznych oraz ich przemysłowe zastosowanie.
Prebiotics are defined as non-digestible food ingredients, which beneficially impact the organism of
a host by means of selectively stimulating the growth and/or activity of one type or of a limited number of colonic microbiota. There are 5 basic criteria for classifying food ingredients as prebiotics: resistance to digestion in upper gastrointestinal tracts; fermentation by intestinal microbiota; beneficial impact on health of host; selective stimulation of the growth of probiotics; stability under varying food processing conditions.
Owing to their valuable technological properties, the prebiotics are applied in many food products as fat and sugar substitutes or as a texture- and gel-forming agent.
In the paper discussed are the definitions, criteria of classification, profile of prebiotic substances, and their industrial applications.