Tytuł pozycji:
Wpływ aktywności wody i temperatury na wzrost oraz aktywność lipolityczną szczepów Penicillium chrysogenum w pożywkach płynnych z olejami roślinnymi
Szczepy P. chrysogenum wyizolowane z nasion rzepaku, soi i słonecznika hodowano w pożywkach
płynnych z dodatkiem oleju rzepakowego, sojowego i słonecznikowego. Zbadano wpływ aktywności
wody (aw) pożywki (0,995, 0,950, 0,900 i 0,850) i temperatury (15 i 25 ºC) na zawartość suchej masy
grzybni i aktywność lipolityczną. Wzrost grzybni badanych szczepów był zróżnicowany w zależności od
aw i temperatury. Aktywność lipolityczna w temperaturze 15 ºC była wyższa niż w 25 ºC. Najwyższą
aktywność P. chrysogenum stwierdzono w temperaturze 15 ºC przy najniższej badanej aktywności wody
pożywki. Otrzymane wyniki wskazują na możliwość inicjowania niekorzystnych zmian jakościowych
olejów przez enzymy lipolityczne szczepów tego gatunku nawet wówczas, gdy nie ma widocznego (makroskopowo)
wzrostu grzybni.
Penicillium chrysogenum strains, isolated from rapeseeds, soybean, and sunflower seeds, were incubated
in a liquid medium with rapeseed oil, soybean oil, and sunflower oil added. The effects of water
activity (aw) of the medium (0.995; 0.950; 0.900; 0.850) and temperature (15 and 25 ºC) were studied on
the dry mass content of mycelium and on the lipolytic activity. The growth of the mycelium of the strains
analyzed varied depending on aw and temperature. The lipolytic activity at a temperature of 15 ºC was
higher than that at a temperature of 25 ºC. The highest lipolytic activity of P. chrysogenum strains was
reported at a temperature of 15 ºC at the lowest tested water activity of the culture medium (aw = 0.850).
The results obtained prove that the lipolytic enzymes produced by the strains of that fungus can initiate
disadvantageous quality changes in oils, and this is possible even where there is no visible growth of the
mycelium.