Tytuł pozycji:
Rynek wieprzowiny na świecie w warunkach globalizacji
- Tytuł:
-
Rynek wieprzowiny na świecie w warunkach globalizacji
Pork market in the world under conditions of globalization
- Autorzy:
-
Stepien, S.
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2011, 13, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule opisano procesy globalizacji w sektorze rolnym oraz wskazano makroekonomiczne uwarunkowania
rozwoju agrobiznesu. Na tym tle zaprezentowano koniunkturę na rynku mięsa wieprzowego oraz dokonano próby
projekcji dla wybranych wskaźników charakteryzujących ten rynek. W publikacji wykorzystano polsko- i anglojęzyczną
literaturę przedmiotu, w tym opracowania OECD, FAO i Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
The paper describes the processes of globalization in the agricultural sector, and the macroeconomic determinants
of the development of agribusiness. Among them are: technology and capital transfer, increase in the concentration
and industrialization of the agricultural sector, growing demand for food and high production costs. In this context
the situation on the pork market was presented and an attempt was made to project the selected indicators for the
market. Work is a review of Polish and English literature, with elements of deductive reasoning