Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przyczyny spadku spożycia marchwi i cebuli w gospodarstwach domowych w opinii konsumentów

Tytuł:
Przyczyny spadku spożycia marchwi i cebuli w gospodarstwach domowych w opinii konsumentów
The reasons of decrease of carrot and onion consumpion in the households in opinion of consumers
Autorzy:
Zmarlicki, K.
Brzozowski, P.
Paszko, D.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 5
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest określenie przyczyn spadku spożycia marchwi i cebuli. W Polsce od kilkunastu lat obniża się spożycie warzyw. Jest ono zauważalne szczególnie w przypadku takich gatunków, jak marchew i cebula. Przedstawiono wyniki 434 badań ankietowych dotyczących najczęstszych przyczyn ograniczania zakupów marchwi i cebuli w pięciu punktach sprzedaży detalicznej w Skierniewicach i w Lublinie w 2015 roku. W przypadku marchwi ankietowani najczęściej wskazywali trudności w przygotowaniu jej do spożycia, natomiast w przypadku cebuli niechęć do jej obierania.

The study on reasons limiting sales of carrot and onion as a fresh vegetables was carried on at 5 retail points in two locations in Skierniewice and in Lublin both in Poland. Five age group customers (total 434) were questioned at groceries shops. As a main factor limiting sales of carrot and onion should be considered the need of peeling and preparing both vegetables before their consumption. It was important for 43,5% purchasers of carrot and for 50,0% purchasers of onion. The other reasons turned out to be fairly less important. As a good solution for sales increase could be the offer of both vegetables ready for immediate consumption for example for carrot as a Baby carrot. The residues and low quality of these vegetables were not important for the questioned consumers. It means that the products in the retail were of good quality.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies