Tytuł pozycji:
Zmiany strukturalne na rynku wieprzowiny w Chinach
- Tytuł:
-
Zmiany strukturalne na rynku wieprzowiny w Chinach
Structural changes in pork market in China
- Autorzy:
-
Stepien, S.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena zmian strukturalnych w zakresie produkcji żywca wieprzowego w chińskiej
gospodarce, a także odpowiedź na pytanie, czy rosnąca podaż trzody chlewnej w Państwie Środka będzie
w stanie zagwarantować w przyszłości samowystarczalność państwa w zakresie popytu wewnętrznego i
umożliwi sprzedaż surowca na rynki trzecie, czy też Chiny pozostaną importerem netto tego gatunku mięsa.
Opracowanie ma charakter przeglądowy z elementami wnioskowania dedukcyjnego. Wykorzystano w nim
materiały źródłowe OECD, FAO i Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz literaturę
przedmiotu. Produkcja i spożycie wieprzowiny w Chinach mają ogromne znaczenie nie tylko dla rynku
wewnętrznego, ale także funkcjonowania światowego sektora mięsa. Z analizy danych wynika, że Chiny będą
importerem netto większości surowców rolnych, w tym przede wszystkim kukurydzy, soi, cukru, wołowiny,
drobiu, baraniny, produktów mleczarskich. Natomiast w przypadku mięsa wieprzowego występuje duża
niepewność w zakresie potencjalnego rozwoju sektora. Chiny nadal pozostaną importerem netto surowca i
ważnym rynkiem zbytu dla czołowych producentów trzody chlewnej na świecie.
Production and consumption of pork in China have a great importance not only for the internal market,
but also for the functioning of the global meat sector. The purpose of this paper is to determine the structural
changes in the production of pork in the Chinese economy, as well as to answer the question of whether the
increasing supply of pigs will be able to guarantee self-sufficiency in the future in the field of domestic demand
and allow to sale products to the third markets, or whether China will remain a net importer of pork meat.
Article is a review with the elements of deductive reasoning. It uses source materials from OECD, FAO and
the Department of Agriculture of the United States (USDA) and English-language literature.