Tytuł pozycji:
Koszty ochrony truskawek i wiśni w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej
- Tytuł:
-
Koszty ochrony truskawek i wiśni w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej
Costs of strawberries and sour cherries plants protection in organic and conventional production
- Autorzy:
-
Brzozowski, P.
Zmarlicki, K.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena kosztów ochrony i jej efektywności w produkcji wiśni i truskawek. Porównano
koszty ochrony truskawek i wiśni produkowanych na plantacjach konwencjonalnych i ekologicznych.
Analizowano różnice w nakładach pracy żywej i uprzedmiotowionej w zabiegach przeciwko szkodnikom
i chorobom w zależności od metody uprawy. Gospodarstwa zlokalizowane były w trzech województwach:
mazowieckim, lubelskim i łódzkim. Badania prowadzono w latach 2009-2013. Stwierdzono, iż w latach
2009-2013 w większym stopniu wzrosły koszty produkcji konwencjonalnej wiśni i truskawek niż koszty
produkcji ekologicznej tych gatunków. Koszty ochrony w produkcji konwencjonalnej wiśni wzrosły w tym
okresie o 128,1%, a truskawek o 38,9%, podczas gdy w produkcji ekologicznej odpowiednio o 73,5 i 31,0%.
The paper presents a comparison of the costs of strawberries and sour cherries plant protection in
conventional and organic cultivation carried out on twenty one fruit growing farms in Poland. The differences
in the input of materials, labour and machinery were studied in three provinces: Mazovia, Lubelskie and
Łódzkie in the period 2009-2013. It was found that in the years 2009-2013 to a greater extent increased
production costs of conventional cherries and strawberries than the cost of organic production of these
species. The costs in the production of conventional protecting cherries increased during this period by
128.1% and 38.9% strawberry, while in organic production, respectively 31.0% and 73.5.