Tytuł pozycji:
Ocena ekonomiczna wydajności runi pastwiska bobowato-trawiastego w zależności od intensywności koszenia niedojadów
- Tytuł:
-
Ocena ekonomiczna wydajności runi pastwiska bobowato-trawiastego w zależności od intensywności koszenia niedojadów
Economic evaluation of the sward productivity legume-grass pastures depending on the intensity of cutting ungrazed sward
- Autorzy:
-
Gawel, E.
Madej, A.
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było wyznaczenie optymalnej pod względem produkcyjnym, jakościowym i ekonomicznym
częstości koszenia niedojadów na pastwisku. Badania polowe przeprowadzono w latach 2009-2012
w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym IUNG-PIB w Grabowie, na glebie płowej (pgm.gl) w systemie
ekologicznym. Badania dotyczyły 4 terminów koszenia niedojadów w runi mieszanki bobowato-trawiastej,
spasanej krowami: 1 – bez wykaszania niedojadów, 2 – koszenie niedojadów po 1. wypasie, 3 – koszenie
niedojadów po ostatnim wypasie, 4 – koszenie niedojadów po każdym wypasie. Wyniki wykazały, że jednorazowe
koszenie niedojadów po ostatnim wypasie (obiekt 3.) było rozwiązaniem optymalnym. Najwyższy
udział w kosztach bezpośrednich miały nawozy i paliwa.
The field research was conducted in 2009-2012 years at the Agricultural Research Station the Institute
of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Grabów, on grey-brown podsolic soil
(pgm.gl) in the ecological system. The study concerned 4 terms of cutting of uneaten herbage in the sward
mixture legume-grass, grazed by cows: 1 – ungrazed herbage left unmowed, 2 – cutting of uneaten herbage
after the 1st grazing event, 3 – cutting uneaten herbage after the last grazing event, 4 – cutting uneaten
herbage after each grazing event. The aim of the research was to determine the optimal frequency of cutting
of uneaten herbage in production, quality and economical terms. The results showed that a single cutting
of uneaten herbage after the last grazing event (object 3.) was the best solution. The highest share of the
direct costs were fertilizers and fuel.