Tytuł pozycji:
Konsumpcja owoców w Polsce w różnych typach gospodarstw domowych
- Tytuł:
-
Konsumpcja owoców w Polsce w różnych typach gospodarstw domowych
Consumption of fruits in Poland in different types of households
- Autorzy:
-
Jader, K.
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest ocena zróżnicowania spożycia owoców, ich przetworów oraz soków owocowo-
warzywnych w różnych typach gospodarstw domowych wyodrębnionych ze względu na przynależność
do grupy społeczno-ekonomicznej oraz poziom dochodów, a także określenie zmian w konsumpcji owoców
w wydzielonych typach rodzin w latach 2007-2014. Najwyższą konsumpcję owoców świeżych odnotowano
w gospodarstwach domowych emerytów i rencistów oraz w rodzinach deklarujących najwyższe dochody.
Najwięcej przetworów owocowych oraz soków spożywano w gospodarstwach pracowników na stanowiskach
nierobotniczych oraz pracujących na własny rachunek. We wszystkich typach rodzin odnotowano zmniejszenie
konsumpcji jabłek oraz owoców jagodowych, natomiast wzrost spożycia owoców południowych. W
większości gospodarstw wzrastała konsumpcja przetworów owocowych, a zmniejszało się spożycie soków.
The aim of the study was to present the diversity consumption of fruit, their preserves and fruit and
vegetable juices in the different types of polish households distinguished on the grounds of the socio-economic
group and income level, as well as to identify changes in the consumption of fruit in separate types of families
in 2007-2014. The highest consumption of fresh fruit appeared in households of retirees and pensioner and
in the families with the highest income. The highest consumption of fruit preserves and juices was observed
among employees in non-manual labour positions und self-employed. In the all types of households decreased
the consumption of apples and berries, while the consumption of exotic fruit increased. In the most type of
families increased the consumption of fruit preserves and decreased the consumption of juices.