Tytuł pozycji:
Racjonalne przygotowanie żywności wymagającej obróbki termicznej
- Tytuł:
-
Racjonalne przygotowanie żywności wymagającej obróbki termicznej
Rational food preparation that needs thermal treatment
- Autorzy:
-
Korzeniowska-Ginter, R.
Kropidlowska, J.
Tkacz, K.
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 6
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest porównanie sposobów gotowania pod względem smakowitości, wydajności,
zawartości składników mineralnych oraz zużycia energii elektrycznej na przykładzie kaszy gryczanej gotowanej
w odmierzonej ilości wody i w perforowanym woreczku w nadmiarze wody. Żywność poddawana obróbce
termicznej wymaga racjonalnego doboru rodzaju obróbki, czasu i sposobu jej prowadzenia. Stwierdzono, że
bardziej racjonalnym sposobem przygotowania kaszy gryczanej niewpływającym na smakowitość jest gotowanie
w odmierzonej ilości wody ze względu na większe o 25% zachowanie składników mineralnych, wyższą
o prawie 10% zawartość składników suchej masy oraz ponaddwukrotnie niższe zużycie energii elektrycznej.
Food subjected to heat treatment requires a rational selection of the type of treatment and the time and manner
of its conduct. The aim of the study was to compare ways of cooking in terms of palatability, productivity, mineral
content and the electricity consumption for example buckwheat groats cooked in a measured amount of water and in
perforated bag in excess of water. It was found that more rational way of preparing buckwheat groats not affecting on
the palatability is cooking in a measured amount of water in a ratio of 2/1 due to the greater of 25% of the behavior
of minerals, increased by almost 10% content of dry matter, and more than twice as less energy consumption.