Tytuł pozycji:
Korzyści biologiczne jako miernik zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do uprawy grochu polnego
- Tytuł:
-
Korzyści biologiczne jako miernik zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do uprawy grochu polnego
Biological benefits as a measure of corporate social responsibility of cultivation of pea
- Autorzy:
-
Smiglak-Krajewska, M.
Wegrzynska, M.
- Data publikacji:
-
2017
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Głównym celem artykułu jest próba pomiaru i wyceny korzyści biologicznych jako miernika
społecznej odpowiedzialności biznesu różnych sposobów uprawy roli pod wysiew grochu polnego. W
badaniach wykorzystano wyniki z doświadczenia łanowego przeprowadzonego przez Katedrę Agronomii
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Hodowlę Roślin Smolice, Oddział w Przebędowie. W wyniku
przeprowadzonych badań stwierdzono, że przyrost korzyści biologicznych był najwyższy w systemie
tradycyjnym uprawy roli, a najniższy w przypadku bezorkowej uprawy.
The main purpose of the article was to measure biological benefits as a measure of corporate social
responsibility, different ways of cultivating field pea sowing. The results of the field experiment were carried
out by the Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences and Smolice Plant Breeding,
Branch in Przebędowo. As a result of the research, it was found that the increase of biological benefits
was highest in the traditional tillage system and the lowest in the case of no tillage.