Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of 2,3-DPG on the stability of isolated apo-α and apo-β chains of bovine hemoglobin

Tytuł:
Effect of 2,3-DPG on the stability of isolated apo-α and apo-β chains of bovine hemoglobin
Wpływ 2,3-DPG na trwałość izolowanych apo-α i apo- β łańucuchów hemoglobiny wołowej
Autorzy:
Duda, Wirgiliusz
Hrabec, Zbigniew
Leyko, Wanda
Data publikacji:
1981
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica; 1981, 1
0208-614X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Uzyskane wyniki świadczą, że oderwanie wolnych i słabo związanych fosforanów organicznych nie wpływa w istotny sposób na powinowactwo tlenowe Hb wołowej. Zastosowany w pracy dodatek 2,3-DPG, dziesiyciokrotnle przekraczający wartości fizjologiczne, powoduje wówczas spadek powinowactwa tlenowego. Łańcuchy β-globiny wołowej wykazują mniejszą trwałość niż łańcuchy α- -globiny. Dodatek 2,3-DPG nie wywiera wpływu na trwałość łańcucha β-hemoglobiny wołowej, ma więc inne działanie niż ATP, który jak stwierdzono w poprzedniej pracy, ma działanie stabilizujące na ten łańcuch.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies