Tytuł pozycji:
Economic viability by farm size of estonian family farms
Na rentowność małych gospodarstw ma wpływ wiele czynników, włączając
w to czynniki gospodarcze, polityczne i regulacyjne, a także czynniki wewnętrzne
powodujące zmiany w gospodarstwie rolnym. Małe gospodarstwa odnotowały
spadek liczby w porównaniu z dużymi gospodarstwami. Głównym zadaniem
niniejszego opracowania jest określenie udziału rentownych gospodarstw
różnej wielkości w Estonii, badając czynniki związane z rentownymi ekonomicznie
gospodarstwami. Do określenia udziału rentownych gospodarstw różnej
wielkości stosuje się podejście oparte na kosztach alternatywnych. Rentowność
gospodarstw szacowana jest na podstawie danych z estońskiego Systemu
Zbierania i Wykorzystywania Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych.
Wyniki wskazują, że rentowność ekonomiczna estońskich gospodarstw nieznacznie
wzrosła, ale zmalał udział rentownych gospodarstw rolnych. Rentowność
ekonomiczna mniejszych gospodarstw maleje, wiele z nich jest zagrożonych
gospodarczo. Zdolność mniejszych gospodarstw do przetrwania i rozwoju
dzięki wykorzystaniu dostępnych zasobów jest niższa w porównaniu z większymi
gospodarstwami.
Small farms are subject to a wide range of influences on their viability including
economic, policy and regulatory drivers as well as internal farm household
drivers of change. Small farms have experienced a decline in numbers compared
to large farms. The main task of the paper is to determine the share of viable
farms of different size groups in Estonia, exploring the factors that are associated
with economically viable farms. For determination of the share of viable farms of
different size groups the opportunity-cost-based approach is used. Farm viability
is estimated by using the data from the Estonian Farm Accounting Data Network.
The results indicate that the economic viability of Estonian farms has slightly
increased, but the share of viable farms has decreased. Smaller farms’ economic
viability is declining, many of them are economically vulnerable. Smaller farms’
capability to survive and develop by using the available resources is lower compared
to larger farms.