Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Selected dried fruits as a source of nutrients

Tytuł:
Selected dried fruits as a source of nutrients
Autorzy:
Kiewlicz, Justyna
Gliszczyńska-Świgło, Anna
Rybicka, Iga
Kowalczewski, Przemysław Łukasz
Współwytwórcy:
Institute of Quality Science, Poznań University of Economics and Business, Poland
Department of Food Technology of Plant Origin, Poznań University of Life Sciences, Poland
Data publikacji:
2021-06-30
Wydawca:
Springer
Słowa kluczowe:
mineral
dried fruit
nutritional value
dietary fiber
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
14382377
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode
Linki:
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/20824  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dried fruits are an excellent alternative to unhealthy snacks. Twelve commercially available dried fruits were selected: dates, raisins, prunes, Goji berry, chokeberry, rose hip, sea buckthorn, berberis, physalis, haritaki, noni and juniper. The nutritional value in terms of moisture, ash, protein, fat, carbohydrate, dietary fiber, energy value, mineral composition, antioxidant activ- ity and tannins was compared. It is a novelty in the literature in relation to the particular analytes (e.g., minerals, tannins) and/or fruits (e.g., berberis, noni, haritaki). Especially rich in protein were Goji berry (13.3%), sea buckthorn (9.3%), noni (8.9%) and physalis (8.0%); in fat − sea buckthorn (11.2%); in dietary fiber (4.4–53.0%)− most of analyzed products. High antioxidant capacity was noticed for haritaki, berberis, rose hip, Goji berry, and physalis. An important source of minerals was 100 g of: noni (345 mg of Ca; 251 mg of Mg), rose hip (844 mg of Ca; 207 mg of Mg), juniper (564 mg of Ca), sea buckthorn (58 mg of Fe), berberis (24 mg of Fe) and haritaki (14 mg of Fe). The nutritionally attractive dried fruits have the potential for wider application in food formulations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies