Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opracowanie receptury materiałów chemii budowlanej z wykorzystaniem celulozowych włókien technicznych

Tytuł:
Opracowanie receptury materiałów chemii budowlanej z wykorzystaniem celulozowych włókien technicznych
Autorzy:
Kijowska, Dorota
Jankowski, Piotr
Współwytwórcy:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej im. prof. I. Mościckiego
Data publikacji:
2018-04-30
Słowa kluczowe:
stabilizator celulozowy
celuloza
włókna celulozowe
Język:
polski
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/pl/
Linki:
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/21374  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego

Opracowanie receptury materiałów chemii budowlanej z wykorzystaniem celulozowych włókien technicznych. Prace obejmowały badania średniej długości oraz grubości włókien. W ramach ich realizacji dokonano podziału na frakcje. Określona została zawartość poszczególnych frakcji w mieszaninie włókien. Badania zostały wykonane z użyciem analizy przesiewowej – zastosowano sita o różnych średnicach oczek. Zostały przeprowadzone również badania mechaniczne włókien celulozowych w postaci kompozycji ze spoiwami mineralnymi - gipsem i betonem. Zostało to ustalone ze zleceniodawcą prac. Określona została gęstość nasypowa włókien – zgodnie z normą PN-EN 1097–3:2000. Ponadto dokonana została ocena koloru włókien celulozy – biorąc pod uwagę różne pochodzenie materiału celulozowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies