Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności

Tytuł:
Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności
Autorzy:
Szczepaniak, Iwona
Firlej, Krzysztof
Juchniewicz, Małgorzata
Rowiński, Janusz
Cebulak, Tomasz
Wiatrak, Andrzej Piotr
Współwytwórcy:
Uniwersytet Rzeszowski
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Uniwersytet Warszawski
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
kapitał ludzki
agricultural prosperity
agri-food sector
instytucjonalne uwarunkowania konkurencyjności
common agricultural policy
food chain
analiza dynamiczna
aspekty strategiczne rozwoju
agrobiznes
spatial analysis
diagnoza rozwoju przedsiębiorstw
agricultural commodity prices
ewolucja sektora agrobiznesu
agriculture
metody scenariuszowe
analiza porównawcza
determinanty rozwoju
CAP
departments of agribusiness
uwarunkowania rozwoju
market economy
Warsaw Stock Exchange
czynniki rozwoju
institutional determinants of competitiveness
łańcuch żywnościowy
scenario methods
food industry
dynamic analysis
korzyści konkurencyjne w agrobiznesie
growth factors
endogenous determinants of development
diagnosis of business development
gospodarka oparta na wiedzy
development of industry
metody i techniki badawcze sektora agrobiznesu
system gospodarki żywnościowej
comparative analysis
economic profile of agri-food industry
analiza przestrzenna
human capital
GPW w Warszawie
agribusiness cells
agribusiness development programming
determinants of development
rolnictwo
strategie rozwoju przedsiębiorstw
international development strategies
przemysł spożywczy
endogeniczne determinanty rozwoju
rozwój przemysłu
profil ekonomiczny przemysłu rolno-spożywczego
ceny surowców rolnych
competitive advantages in agribusiness
koniunktura rolna
wspólna polityka rolna
programowanie rozwoju agrobiznesu
ogniwa agrobiznesu
evolution of agribusiness sector
cele strategiczne
agribusiness
organizational conditions
knowledge-based economy
uwarunkowania organizacyjne
classification of quality companies
strategic aspects of development
sektor rolno-spożywczy
działy agrobiznesu
badania diagnostyczne
strategic objectives
gospodarka rynkowa
klasyfikacja jakościowa firm
międzynarodowe strategie rozwoju
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788360798799
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
Linki:
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/7313  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ona zawierać w swoich analizach studia prospektywne, w których na pierwszy plan wysuwane są scenariusze rozwoju scalające próbę określenia przyszłych warunków ograniczających zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Analiza stanu funkcjonowania przemysłu (aktualnego status quo) jest fazą wstępną do rozpoznania możliwej egzystencji w przyszłości oraz zastosowania przekształceń restrukturyzacyjnych umożliwiających bezproblemową adaptację do warunków kreowanych przez rynek. Opracowanie scenariuszy wskaże możliwości w zakresie osiągania korzyści ekonomicznych oraz ograniczania strat i kosztów. W celu przeprowadzenia analizy poziomu rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spo- żywczego, sporządzono listę kryteriów typologicznych opisujących następujące czynniki makrootoczenia i mikrootoczenia, warunkujące konkurencyjność tych przedsiębiorstw. W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki badań na temat wpływu otoczenia zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Badania zostały przeprowadzone w pięciu największych branżach przemysłu spo- żywczego, do których zaliczono: branżę owocowo-warzywną, mięsną, mleczarską, zbożową i cukierniczą. Za pomocą analizy scenariuszowej dla każdej z branż wykonano badanie czynników i trendów w analizie scenariuszowej makro- i mikrootoczenia przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Na tej podstawie zostały sporządzone wykresy burzliwości makro- i mikrootoczenia dla wszystkich branż na 2008 rok. W ten sposób pokazano, które z czynników otoczenia wpływać będą znacząco na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2008 roku w omawianych branżach, które będą je stabilizować, a które z nich nie będą miały na to większego wpływu.

Krzysztof Firlej

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies