Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phosphite fertilisers as inhibitors of Hymenoscyphus fraxineus (anamorph Chalara fraxinea) growth in tests in vitro

Tytuł:
Phosphite fertilisers as inhibitors of Hymenoscyphus fraxineus (anamorph Chalara fraxinea) growth in tests in vitro
Autorzy:
Oszako, Tomasz
Siebyła, Marta
Tkaczyk, Miłosz
Pacia, Artur
Data publikacji:
2017-04-20
Wydawca:
Forest Research Institute in Poland and Polish Academy of Sciences
Słowa kluczowe:
Actifos
ash
development
phosphite
Chalara fraxinea
mycelium
Język:
angielski
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/11695  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study is designed to test the potential for reducing the growth of the mycelium of the fungus Hymenoscyphus fraxineus (anamorph Chalara fraxinea) by using phosphite preparations at various concentrations in vitro. The study shows that adding pure phosphite to potato dextrose agar media inhibits the development of the fungus, but if the preparation is applied in the form of ammonium phosphite (Actifos), the growth of fungus will be accelerated. Probably the addition of nitrogen contained in the product Actifos has positive effect on the mycelial growth, but pure phosphite restricts its development. These studies are preliminary and only show the potential use of phosphite to reduce the development of H. fraxineus; however, to completely confirm its operation, further research is needed in this area.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies