Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym

Tytuł:
Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym
Autorzy:
Barańska-Rybak, Wioletta
Kamm, Anna
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku
Słowa kluczowe:
indeks glikemiczny
trądzik pospolity
łojotok
dieta
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788392688433
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/14494  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Jedną z najczęstszych przyczyn wizyty w gabinecie dermatologicznym jest problem trądziku pospolitego. Pacjentami stają się, oprócz młodych osób, ludzie dorośli. Większość badań potwierdzających fakt istnienia problemu trądziku wśród dojrzałych pacjentów wskazuje 25. rok życia jako moment pojawienia się charakterystycznych zmian skórnych. U części badanych trądzik występuje w sposób nieprzerwany od młodości, w pozostałych przypadkach pojawia się już po zakończeniu okresu dojrzewania i charakteryzuje się specyficznym umiejscowieniem wykwitów w dolnych partiach twarzy. Przyczynami między innymi mogą być obciążenia genetyczne, nieprawidłowości i zaburzenia hormonalne, nieprawidłowa dieta o wysokim indeksie glikemicznym, a także powszechny w dzisiejszym świecie stres. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problemu trądziku pospolitego wśród dorosłych kobiet, jak również omówienie jego patogenezy, możliwości terapeutycznych i pielęgnacyjnych, a w szczególności ukazanie dobroczynnego wpływu prawidłowej diety na stan skóry twarzy objętej trądzikiem. Zestawienie wyników badań parametrów czynnościowych skóry przed i po kuracji oraz faktów przedstawionych w ankiecie może ujawnić niespodziewanie pozytywny wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na trądzik. Program terapeutyczny winien być indywidualnie dobrany do każdego pacjenta oraz poprzedzony wnikliwą analizą możliwych przyczyn za pomocą zarówno badań diagnostycznych, jak i wywiadu. Dodatkowo wymagana jest seria profesjonalnych zabiegów gabinetowych wsparta odpowiednią pielęgnacją domową w zakresie używanych kosmetyków, a także zdrowego trybu życia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies