Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ash Composition and Deposition Tendencies of Selected Biomass Types

Tytuł:
Ash Composition and Deposition Tendencies of Selected Biomass Types
Autorzy:
Zając, Grzegorz
Kuranc, Andrzej
Dudziak, Agnieszka
Szyszlak-Bargłowicz, Joanna
Wasilewski, Jacek
Data publikacji:
2017-11
Wydawca:
Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes, University of Life Sciences in Lublin, Poland
Słowa kluczowe:
ash
fouling
slagging
sustainable development
biomass
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
9788393743322
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/14756  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Inne
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Replacement of fossil fuel with renewables including biomass is one of the ways to ensure sustainable development. Biomass incineration is most frequently used energy conversion technology. Notwithstanding that ash arising from the biomass incineration process may cause problems with boiler furnace ash slagging and fouling. This paper presents the resulting figures for computation of indicators that may be used for anticipating ash reaction in respect of selected biomass type. The analysis of those indicators has proven that the Sunflower husks is characteristic of the highest risk of ash slagging and fouling, and Miscanthus Giganteus and wheat straw are characteristic of the lowest risk of ash slagging and fouling.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies