Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Między ekonomią i afektywnością. Polski reportaż literacki w paradygmacie kultury uczestnictwa

Tytuł:
Między ekonomią i afektywnością. Polski reportaż literacki w paradygmacie kultury uczestnictwa
Autorzy:
Frukacz, Katarzyna
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Instytut Badań Literackich PAN, Stowarzyszenie Pro Cultura Litteraria
Słowa kluczowe:
interactivity
participatory culture
affective economy
literary reportage
new media
Język:
polski
ISBN, ISSN:
08670633
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/20393  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article examines how the rule of interactivity, which is related to the aesthetics of new media, is adapted in Polish literary reportage. For Frukacz, reportage works with hybrid, intermedia, quasi­hypertext and an emotional inner shape can be identified as interactive. Her focus, however, is on the empirical aspect of how reportage functions within the paradigm of participatory culture that has emerged with digitalisation. To illustrate its impact she discusses the emerging culture of fandom focused on this genre, i.e. growing audience participation in transmedia reportage projects as well as the dialogue between reportage writers and their publishers and readers on social media platforms. She also emphasises the commercial dimension of such an understanding of interactivity by linking contemporary reportage with the concept of affective economy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies