Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biological Activity and Antibiofilm Molecular Profile of Citrus aurantium Essential Oil and Its Application in a Food Model

Tytuł:
Biological Activity and Antibiofilm Molecular Profile of Citrus aurantium Essential Oil and Its Application in a Food Model
Autorzy:
Kunová, Simona
Borotová, Petra
Kačániová, Miroslava
Terentjeva, Margarita
Ivanišová, Eva
Kowalczewski, Przemysław Łukasz
Galovičová, Lucia
Prokeinová, Renáta Benda
Felsöciová, Soňa
Tvrdá, Eva
Žiarovská, Jana
Vukovic, Nenad
Valková, Veronika
Štefániková, Jana
Data publikacji:
2020-08-30
Wydawca:
MDPI
Słowa kluczowe:
glass
wood
Bacillus subtilis
bitter orange essential oil
Penicillinum
Stenotrophomonas maltophilia
biological activity
food
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
14203049
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/20927  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main aim of the study was to investigate the chemical composition, antioxidant, antimicrobial, and antibiofilm activity of Citrus aurantium essential oil (CAEO). The biofilm profile of Stenotrophonomonas maltophilia and Bacillus subtilis were assessed using the mass spectrometry MALDI-TOF MS Biotyper and the antibiofilm activity of Citrus aurantium (CAEO) was studied on wood and glass surfaces. A semi-quantitative composition using a modified version was applied for the CAEO characterization. The antioxidant activity of CAEO was determined using the DPPH method. The antimicrobial activity was analyzed by disc diffusion for two biofilm producing bacteria, while the vapor phase was used for three penicillia. The antibiofilm activity was observed with the agar microdilution method. The molecular differences of biofilm formation on different days were analyzed, and the genetic similarity was studied with dendrograms constructed from MSP spectra to illustrate the grouping profiles of S. maltophilia and B. subtilis. A differentiated branch was obtained for early growth variants of S. maltophilia for planktonic cells and all experimental groups. The time span can be reported for the grouping pattern of B. subtilis preferentially when comparing to the media matrix, but without clear differences among variants. Furthermore, the minimum inhibitory doses of the CAEO were investigated against microscopic fungi. The results showed that CAEO was most active against Penicillium crustosum, in the vapor phase, on bread and carrot in situ.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies